MSCEIT

MSCEIT este un test de aptitudini care masoara inteligenta emotionala. Un test de aptitudini ofera practic o estimare a nivelului aptitudinal al unei persoane de a rezolva probleme. MSCEIT solicita persoanei sa rezolve sarcini legate de emotii, ori probleme care implica utilizarea emotiilor.

Modelul Mayer-Salovey al Inteligentei Emotionale ca Abilitate

Dr. Peter Salovey si Dr. John D. Mayer au publicat pentru prima data studiile asupra acestui concept in 1990 (Mayer, DiPaolo, si Salovey, 1990; Salovey si Mayer, 1990). Ulterior, au publicat o teorie revizuita asupra inteligentei emotionale (Mayer & Salovey, 1997). Pornind de la aceasta, au fost elaborate patru arii interrelationate ale inteligentei emotionale. Aceste arii au primit numele de “ramuri” pentru a ilustra adecvat faptul ca abilitatile sunt organizate intr-o ordine ierarhica, de la cea mai putin complexa din punct de vedere psihologic, la cea mai complexa din punct de vedere psihologic.
Mayer si Salovey au definit aceste aptitudini specifice ca aptitudinea:
de a percepe emotiile,
de a accesa si a genera emotii care sa asiste gandirea,
de a intelege emotiile si elemente de cunoastere emotionala si
de a ajusta in mod cugetat emotiile pentru a sustine progresul emotional si intelectual
(Mayer si Salovey, 1997).

Iata un rezumat al Modelului cu patru ramuri al inteligentei emotionale (Four-branch model of emotional intelligence):
1. Perceperea si identificarea emotiilor – aptitudinea de a recunoste propriile emotii si emotiile celorlalti.
2. Utilizarea emotiilor in Facilitarea gandirii – aptitudinea de a genera, utiliza si simti emotia, ca necesitate de a comunica trairile sau de a le utiliza in alte procese cognitive.
3. Intelegerea emotiilor – este aptitudinea de a intelege emotiile complexe si inlantuirile emotionale si modul in care este realizata tranzitia acestora de la un stadiu la altul.
4. Gestionarea emotiilor – este aptitudinea de a modula propriile emotii si emotiile celorlalti.
MSCEIT consta in 141 itemi, iar completarea sa dureaza 30-45 minute.

MSCEIT